dilluns, 5 de gener del 2015

El mercat competència perfecta és la justificació ideològica del liberalisme

Comprimits d’3conomia d’3squerra


Resum

El Model de Competència Perfecta parteix d'uns requisits que, si es complissin en els mercats reals, originarien una economia eficient. Aquest argument, que justifica el pensament econòmic liberal i les seves propostes de política econòmica, falla en la seva base: els mercats de competència perfecta no existeixen.  


Text

Descripció del mercat de competència perfecta

Un mercat ha de complir una colla de requisits per poder-se considerar de competència perfecta.

Hi ha d'haver molts venedors i molts compradors que han de ser suficientment petits per a no poder afectar el preu de mercat amb les seves decisions. És a dir, cap membre del mercat pot tenir poder de mercat, han de comprar / vendre sempre al preu que determini el mercat (preu acceptants)

El producte del mercat de competència perfecta ha de ser homogeni; tots els venedors han d'oferir el mateix producte, sense cap diferenciació de qualitat, de marca, de disseny,  ... 

Els venedors i els compradors coneixen les quantitats i els preus que estan disposats a comprar / vendre dins del mercat. Han de tenir informació perfecta.

No hi ha d'haver cap barrera d'entrada al mercat i, com a conseqüència, les empreses podran entrar al mercat lliurement, atretes pels beneficis del mercat, o sortir-ne, en cas que trobin altres mercats amb més beneficis.


Equilibri en el mercat de competència perfecta

En un mercat, on ni compradors ni venedors tinguin poder de mercat, el preu el determinarà la suma de les forces del mercat, l'oferta dels venedors  i la demanda dels compradors.

En un mercat en el que hi hagi informació perfecta, cap comprador estarà disposat a pagar més del compte a un venedor, si pot obtenir el mateix producte (són productes homogenis) a un preu més baix. Això implica que sempre hi haurà un preu únic d'equilibri en el mercat per a tots els venedors i compradors.

En cas que el preu  mercat fos superior al preu d'equilibri, l'oferta seria major que la demanda i el preu tendiria a baixar, perquè els venedors tindrien estocs per vendre. Aquest preu de mercat tendiria a baixar fins arribar al d'equilibri perquè, si el preu baixés per sota del pre d'equilibri, la demanda superaria l'oferta i la tendència dels venedors, davant l'excés de demanda, seria pujar els preus; els preus pujarien fins arribar al preu d'equilibri.

El mecanisme de preus descrit faria que el mercat de competència perfecta s'equilibrés determinant un preu i una quantitat d'equilibri que satisfaria a compradors i venedors.




Un sistema econòmic basat en mercats de competència perfecta

Si tota l'economia estigués formada per mercats de competència perfecta, tota l'economia tendiria a un equilibri.

Al no existir barreres d'entrada, les empreses podrien canviar fàcilment de mercat, buscant els sectors on hi haguessin més beneficis (beneficis extraordinaris). D'aquesta manera, les empreses sortirien de mercats amb pocs beneficis, en ells baixaria l'oferta i els preus pujarien i els beneficis tendirien a créixer; contràriament, les empreses tendirien a entrar en mercats amb beneficis alts,en ells l'oferta creixeria i faria baixar els preus, la qual cosa reduiria els beneficis.

Tota l'economia, doncs, a partir del mecanisme descrit, tendiria a l'equilibri amb el mateix nivell de beneficis en tots els mercats (beneficis ordinaris).


Màxima competència i eficiència

En una economia formada per mercats de competència perfecta cadascun dels venedors (sense poder de mercat) no tendrien la possibilitat de reduir la quantitat d'oferta per cobrar preus superiors, perjudicant als compradors. Cadascun dels compradors tampoc tindrien poder per afectar el mercat, disminuint la demanda per baixar els preus, perjudicant els venedors.

Els preus d'equilibri dels mercats de tota l'economia propiciarien, doncs, que les empreses venguessin el màxim possible i que els consumidors puguin comprar també el màxim, aconseguint les empreses el màxim benefici i els consumidors la màxima quantitat consumida (màxima satisfacció).

L'equilibri descrit coincideix amb la màxima eficiència, situació òptima que no es pot millorar, sense perjudicar ningú.

Per aconseguir incrementar els beneficis de les empreses, per exemple, els  preus haurien de créixer i els consumidors es veurien perjudicats veient-se obligats a baixar el seu consum. Per altra banda, per aconseguir una millora per als compradors, els venedors haurien de baixar els preus i en sortirien perjudicats.

Seguint aquesta lògica, una economia amb la màxima competència (competència perfecta), arribarà a un equilibri amb la màxima eficiència. Una situació òptima que no es pot millorar sense perjudicar ningú (òptim de Pareto)


Justificació ideològica del liberalisme

El liberalisme econòmic, i el sistema capitalista, es basen en el Model de Competència Perfecta per justificar les seves decisions econòmiques. La seva ideologia es fonamenta en la idea que els mercats són eficients si se'ls deixa actuar lliurement, i que, si ningú hi interfereix, els mercats  són capaços d'aconseguir la màxima eficiència.

Amb aquest punt de partença no és d'estranyar que propugnin la no intervenció de l'Estat en l'economia, la privatització d'empreses ... i que creguin que el mateix egoisme que busca obtenir beneficis privats, repercuteix en un benefici social, al millorar l'eficiència de l'economia (mireu Individualismo y economía).


Una visió d'esquerra

Malgrat que aquests raonaments poden semblar coherents fallen en la base, en el seu origen: el Model de Competència Perfecta, que sustenta aquesta ideologia, senzillament no existeix, perquè cap mercat real compleix els seus requisits.



En aquesta entrada he descrit el Model de Competència Perfecta que em servirà de base, en properes entrades, per rebatre la seva existència i, també, el conjunt d'afirmacions que sustenta, que són acceptades sense cap anàlisi i que han esdevingut PREJUDICIS que hem de desaprendre per poder construir una 3conomia d'3squerra i fugir del pensament únic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada