diumenge, 14 de setembre del 2014

Prejuicis FALSOS: Un augment del IRPF perjudica la inversió privada.

Comprimits d’3conomia d’3squerra

Prejudicis econòmics

Existeixen una colla de creences, repetides arreu, que són acceptades com a certes però que en realitat no superen un anàlisi detingut. Són prejudicis que ens condicionen la manera de pensar i que hem de desaprendre si volem plantejar una política econòmica d'esquerres.

Prejudici:
Un augment del IRPF perjudica la inversió privada. FALS!

Resum:
Els emprenedors decideixen una inversió en l’economia real en funció dels seus projectes, no del capital de què disposen. El fet de tenir capital pot implicar que el capitalista faci una inversió financera (accions, bons...) buscant rendibilitat  però no implica que el emprenedor engegui un projecte d’empresa.
Un augment de la tributació pel IRPF disminuirà l’estalvi que es pot adreçar a la inversió financera però no condicionarà la inversió en l’economia real perquè aquesta dependrà de les característiques del projecte (rendibilitat, seguretat, tipus d’interès,...)



Text

Conceptes previs

Els impostos són pagaments que els contribuents fan a Hisenda sense rebre contrapartida.

IRPF és el impost sobre la renda que paguen les persones físiques (persones de carn i ossos).

Es considera renda el conjunt d’ingressos que rep una persona i que pot incloure: salaris, dividends, interessos, lloguers cobrats,...

LIRPF és un impost directe perquè depenen de les circumstàncies de cada contribuent, fins al punt que, a més renda, es paga un percentatge major d’impost, la qual cosa el fa ser un impost progressiu.

Quan un impost és progressiu, té uns efectes positius en el nivell d'equitat de l'economia perquè té un efecte de redistribució de la renda. Els que més guanyen contribueixen més als serveis públics de tots. És com si donessin part de la seva renda als que menys guanyen en forma de serveis de sanitat, educació...


Prejudici

Davant de qualsevol proposta d'increment del IRPF, sempre es raona que perjudica la inversió privada i, com a conseqüència, que perjudica la creació (o ampliació) d'empreses i, de retruc, la creació de llocs de treball. 



A partir d'aquest prejudici, doncs, es pot arribar fàcilment a la conclusió FALSA de que la disminució d'impostos directes és la millor manera de fomentar la inversió.... alhora que es disminueix el pes del sector públic i es retalla l’Estat del Benestar.


L'economia real i la financera

Hauríem de diferenciar la inversió en l'economia real, en la que s'adquireix maquinària, instal·lacions,... es munten empreses..., de la inversió en l'economia financera, en la que s'adquireixen valors (accions, bons, dipòsits a termini,...). 

L'economia real crea nova capacitat productiva i llocs de treball, en la inversió financera únicament es produeix un canvi de mà de valors, que no crea cap ocupació.


Qui inverteix ? Perquè s’inverteix ?

Deixant de banda la inversió financera pel seu caràcter especulatiu, la inversió en l'economia real la duen a terme els emprenedors, persones que tenen una idea nova d'empresa o que volen ampliar la que ja tenen en funcionament.

Als emprenedors, a més de la recerca de rendibilitat, també els mou la concreció del seu projecte, la producció de béns / serveis, la creació de ocupació,... senten la seva empresa com a una creació pròpia, com si fos un fill, la que han anat formant a partir de les seves decisions, condicionades per les característiques del projecte i de la conjuntura  econòmica (rendibilitat esperada, confiança dels consumidors, tipus d’interès, expectatives empresarials...).

Per a un emprenedor el diner no és important i el benefici no és un fi en si mateix sinó la conseqüència de l’èxit del seu projecte (clar que no parlo pas de l’economia financera, on únicament es el benefici).  Des d’aquesta perspectiva, el diner necessari per dur a terme el seu projecte tampoc és tan important, no deixa de ser un mitjà per emprendre’l. Aquest empresari muntarà la seva empresa, tant si té suficient capital com si no.  I, si no disposa de suficients recursos, buscarà socis, demanarà préstecs,... tot per aconseguir concretar el seu somni.

Les coses no funcionen com se suposa en la base de prejudici que estem analitzant: un emprenedor no espera a tenir un capital i llavors es planteja invertir en un projecte d'empresa. El projecte sempre és el motor. Per altra banda, en l’economia financera, sí que succeeix que una persona amb capital, un capitalista, buscant rendibilitat opti per invertir en accions, bons,...


Conseqüències dels increments del IRPF

Un increment de les tarifes del IRPF, doncs, mai impedirà a l'emprenedor engegar un projecte prou engrescador, mentre que sí que podrà limitar al capitalista la disponibilitat de recursos per dur a terme una inversió financera.

En l’anàlisi a nivell macroeconòmic, aquest increment impositiu reduiria el total de la renda disponible a l'economia i, donat que el consum és una variable força estable, la disminució de renda disponible implicaria una disminució de l’estalvi privat, que passaria a mans del sector públic. Res de significatiu comparat amb les quantitats ingents d’estalvi privat que financen el deute públic en el cas de l’economia espanyola.

A partir d'aquest anàlisi podem concloure que un increment en la recaptació i/o en la progressivitat del IRPF, millora l'equitat, sense perjudicar la creació d'ocupació.




Hem de desaprendre

Si no volem que els prejudicis ens condicionin i facin que...

Pensem que és bo baixar impostos per aconseguir més ocupació perquè el què passarà realment serà que ens estarem carregant l’Estat del Benestar i l’estabilitat que dóna a l’economia el sector públic.


Prejudici per analitzar en una propera entrada al bloc:
La disminució dels costos laborals fomenta la ocupació
  
Animeu-vos a criticar les entrades, a proposar nous prejudicis...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada